top of page

Recoltare analize medicale Laborator Clinica Blumed

In cadrul Clinicii BluMed programul de recoltare analize medicale este intre orele 8.00 – 12.00. Va recomandam sa ne contactati telefonic in prealabil in vederea obtinerii informatiilor necesare pentru recoltarea probelor, in functie de ce analize medicale v-au fost recomandate de catre medic.

Recomandari recoltare analize medicale

Recoltare sange pentru analize medicale

Pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi, spre exemplu, glicemia, colesterolul sau trigliceridele, este recomandat sa evitati consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate si alcool, precum si efortul fizic intens si stresul in zilele care preced recoltarea.  De asemenea, nu consumati alimente si lichide in dimineata zilei in care se recolteaza sangele. Recoltarea sangelui pentru analize medicale se face dimineata, dupa un repaus alimentar de 12 ore.

Recoltare probe direct de catre pacienti

Pentru anumite analize medicale, este necesar ca pacientul sa recolteze probe acasa. Probele care se recolteaza de catre pacient pentru analizele medicale efectuate de Larboratorul Clinicii Blumed sunt:

- Urina de dimineata pentru examen sumar si urocultura;

- Urina din 24 de ore;

- Materii fecale pentru examen coproparazitologic si coprocultura.

 

Recipientele necesare pentru aceste probe se pot obtine de la Laboratorul de analize medicale al Clinicii Blumed sau se achizitioneaza din farmacii. Pentru acuratetea rezultatelor acestor analize medicale, este foarte importanta recoltarea corecta a probelor si transportul in conditii corespunzatoare catre laboratorul de analize medicale.

Recoltare probe urina pentru analize medicale efectuate la Clinica BluMed

Recoltare examen complet urina

 

Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient cu gatul larg, de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina. La femei, se va evita recoltarea urinei in perioada menstruala.

 

Recoltare urina pentru urocultura

 

Instructiuni de recoltare la adult:

 

- Recoltati din prima urina de dimineata sau la cel putin 3-4 ore de la ultima mictiune, intr-un recipient steril, cu gatul larg si cu capac care se inchide etans (urocultor)

- Inainte de recoltare, spalati bine mainile cu apa si sapun si uscati-le

- se efectueaza o toaleta locala riguroasa a organelor genitale externe cu apa si sapun; uscati zona decontaminata cu tampoane de tifon sterile;

- Primul jet se arunca in toaleta. Se recolteaza jetul urmator in recipientul steril

- Pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de zona genitala; de asemenea, nu se atinge dopul urocultorului de niciun obiect din jur.

 

Instructiuni de recoltare la sugar:

 

Pentru sugari, se utilizeaza punga pediatrica pentru urina, astfel:

- Se curata zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun;

- nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea; nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice;

- Se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinei si se fixeaza portiunea adeziva anterior de anus; se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii

- Imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare, aceasta se dezlipeste si se transporta la laboratorl de analize medicale in conditii corespunzatoare.

 

Recoltare urina 24 ore

 

- Recoltati urina pe parcursul a 24 ore (ex. de la ora 6 dimineata pana a doua zi la aceeasi ora), intr-un recipient curat de volum corespunzator. Recipientul cu urina se pastreaza de-a lungul celor 24 de ore la rece.

- a doua zi de dimineata, se masoara exact cantitatea de urina colectata, se omogenizeaza si se trimite catre laboratorul de analize medicale al Clinicii Blumed un esantion de 100 ml;

- esantionul va fi pus intr-un recipient pentru sumar de urina pe eticheta caruia se vor nota numele si prenumele pacientului si volumul urinar colectat in 24 ore.

Recoltare probe materii fecale pentru analize medicale efectuate la Clinica BluMed

Pentru Coprocultura

 

- Recoltati din portiunile cu aspect modificat (mucus, sange, puroi) sau, cand acestea lipsesc, se recolteaza din locuri diferite cantitati mici de materii fecale, din scaunul proaspat emis spontan. Recoltarea se face dimineata.

- Utilizati coprorecoltoare cu mediu de conservare si transport (Ex. Cary Blair) prevazute cu o lingurita (furnizate de laboratorul Clinicii Blumed sau achizitionate de la farmacie).  Proba recoltata trebuie sa fie introdusa in mediu. Nu se umple coprorecoltorul.

Transportati coprorecoltorul cat mai rapid la laboratorl de analize medicale al Clinicii Blumed. Pe durata transportului, proba se mentine la temperatura camerei.

 

Pentru examentul coproparazitologic

 

- Utilizati coprorecoltoare fara mediu de conservare si transport (furnizate de laboratorul de analize medicale al Clinicii Blumed sau achizitionate din farmacie)

- Recoltati 3 probe in interval de 10 zile (deoarece ouale, chisturile sau larvele unor paraziti se elimina intermitent), preferabil din scaunul de dimineata. Daca se recolteaza seara, se pastreaza recipientul cu proba la frigider pana a doua zi dimineata. Nu se umple coprorecoltorul.

Please reload

bottom of page