top of page

Peelingul Chimic

Ce se intelege prin peeling chimic, in ce consta aceasta metoda nechirurgicala de reintinerire faciala si care-i sunt avantajele si dezavantajele

    

Ce se intelege prin peeling?

 

Peelingul este un tratament complex, mai exact o exfoliere controlata la nivelul pielii, care, prin descuamarea si regenerarea tegumentului din straturile profunde, asigura un aspect facial intinerit, cu o alta textura, o atenuare intr-un anumit grad a tuturor imperfectiunilor fetei. In acest sens, se vor folosi diferiti acizi, dintre care cei mai utilizati in prezent sunt: acidul tricloracetic, alfahidroxiacizii (glicolic, lactic), fenolul si altii.

Dupa aplicarea unuia dintre acesti acizi, care asigura distrugerea straturilor superficiale, se folosesc o multitudine de creme, de substante nutritive care vin si ajuta la aceasta epitelizare. Acestea sunt diferite de cremele obisnuite: contin anumite substante care grabesc regenerarea si au factor de protectie impotriva ultravioletelor.


Pregatirea pentru peeling

 

Chirurgul iti va acorda informatiile necesare despre alimentele si bauturile care trebuie evitate, precum si despre anumite medicamente care afecteaza coagularea sangelui (de exemplu, aspirina). In cazul fumatorilor, este indicata intreruperea fumatului inainte cu doua saptamani de interventie, deoarece acesta afecteaza circulatia sangelui, incetinind vindecarea. Pentru pregatirea pielii trebuie aplicata o crema Retin-A, cu 3-4 saptamani inainte de aplicarea tratamentului si se va evita stergerea fetei cu alcool.

 

Cele mai moderne metode de peeling chimic:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compozitia celor doua tipuri de crema este similara, doar ca Stretchpeel mai contine o substanta care determina o albire (pentru situatiile in care pacienta solicita o uniformizare a culorii tenului sau disparitia discromiilor). Kosmopeel nu contine aceasta substanta.

 

In ce consta tratamentul?

 

Este un tratament complex care se face atat de catre medicul chirurg (e recomandat sa fie un chirurg plastician), cat si de catre un dermatolog care sa fie avizat asupra procesului.

 

Prima etapa: dupa curatarea fetei se aplica una dintre solutiile chimice enumerate mai sus.

Etapa a doua: fata va capata un aspect initial albicios, apoi cu o tenta roz spre violaceu si in final o culoare inchisa.

Etapa a treia: in momentul in care fata s-a colorat se aplica una dintre cele doua creme (Stretchpeel sau Kosmopeel) si se maseaza fata timp de 15 minute. Dupa care pacienta poate sa plece acasa.

 

Ce trebuie sa faca pacienta dupa interventie?

 

Incepand de a doua zi, pentru o perioada de 2, 3 sau 4 zile se formeaza o crusta. Fata trebuie spalata de 2 ori pe zi cu apa calduta si sapun fin, dupa care se aplica un unguent care are rolul de a mentine rezultatul si efectele intre sedintele de peeling (minim 2 si maxim 4 sedinte intr-un an). Recuperarea se face in 7-10 zile. Nu exista o standardizare foarte buna a perioadei dintre sedinte, dar este indicata efectuarea celei de-a doua interventii la 2 saptamani dupa prima, a treia interventie la 1 luna sau 1 luna jumatate, iar a patra interventie la 3 luni dupa ultima efectuata. Prin descuamare, tegumentul va ramane trandafiriu, foarte intins, lucios ceea ce duce la o atenuare vizibila a ridurilor si a imperfectiunilor.

 

Cat dureaza efectul unui astfel de tratament?

 

Intre 6 luni si 1 an. Daca se va folosi un tratament de intretinere a fetei, efectul poate fi prelungit. Dupa un an, este necesara o repetare a peelingului, nu neaparat 4 sedinte, dar minimum 2 sedinte pe an sunt obligatorii.

 

Avantajele peelingului chimic

 • Confera fetei si pielii de pe gat prospetime si tinerete, oferindu-i pacientei un ten comparabil cu cel al unui locuitor din Alpii Austrieci , ameliorand cu succes imperfectiunile faciale ale locuitorilor din marile metropole cu un grad ridicat de poluare si smog;

 • Repara discromiile sau hipercromiile cutanate ale pielii cauzate de expunerea la soare, lampi cu raze UV sau alte peeling-uri;

 • Atenueaza roseata rezultata dupa tratamentul cu laser CO2 de la suprafata pielii;

 •  Atenueaza acneea in orice stadiu ( de la acneea evolutiva in faza purulenta la acneea stabilizata). Este recomandata oprirea administrarii de Roaccutane si antibiotice pe durata tratamentului;

 • Transforma tenul fumatorilor intr-un ten ca cel al nefumatorilor;

 • Diminueaza aspectul cudat al liniilor verticale dintre nari si regiunea buzei superioare;

 • Atenueaza ridurile, santurile nasolabiale, santurile verticale intersprancenoase. Atenueaza cicatricile si reduce hipertrofia si hipercromia lor;

 • Atenueaza ridurile foarte fine;

 • Potenteaza efectele dupa tratamentul cu Erb Yag.

 • Contraindicatii

 • In cazul persoanelor cu hipersensibilitate la anumite creme; trebuie testate cremele inainte de interventie;

 • Nu este indicat peelingul pentru persoanele cu boli de colagen;

 • Persoanelor care fac tratamente cu chimioterapice;

 • Persoanelor care au imperfectiuni foarte mari la nivelul fetei, deoarece peelingul nu ar avea efecte.

Kosmopeel - indicatii:

 

- tratament anti-imbatranire;

- tratament acnee;

- ten fumatori;

- hiperseboree;

- ten uscat, gras;

- arsuri solare;

- tratament vergeturi;

- depigmentare solar.

Stretchpeel - indicatii:

 

- discromii;

- depigmentare solar;

- cicatrici chirurgicale;

- tratament vergeturi;

- melasma;

- depigmentatie;

- linii demarcatii;

- cicatrici pigmentate.

Legenda peelingului chimic

 

Cleopatra si romanii utilizau diferiti acizi alimentari pentru a-si exfolia fata. Mai tarziu, prin anii 1900, femeile din Europa si Statele Unite ale Americii au introdus aceste exfolieri "non-medicale" in saloanele de infrumusetare, utilizand probabil acizii blanzi. Prin 1950 s-a descoperit rolul extrem de important al fenolului in procesul de peeling.

 

Acesta era utilizat pentru indepartarea ridurilor, dar prezenta si efecte adverse din cauza absorbtiei chimicalilor (cicatrici, un ritm anormal al inimii). Cu toate acestea, peelingul cu fenol este sigur si eficient doar daca este executat de un specialist

Acidul tricloracetic este un acid mai bland care si-a castigat popularitatea datorita efectului de reintinerire a pielii fara intampinarea unor reactii adverse.

 

 

bottom of page